Monthly Archives

Janar 2018

Ekspozita “Magjia e Gramofonëve”

By | Uncategorized

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave në bashkëpunim me Muzeun Historik Kombëtar zhvilluan sot në kuadër të VMGJKS ekspozitën Magjia e Gramafonit. Të pranishëm në këtë ekspozitë ishin Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave Dr. Ardit Bido dhe Drejtori i Muzeut Historik Kombëtar Dr. Dorian Koci.

“Shqipëria është një vend shumë i pasur dhe pasuria nuk është një vlerë monetare e matshme por është trashëgimia kulturore që i jep vlerë më të madhe këtij vendi. Arkivi Qendror Shtetëror ruan jo vetëm trashëgiminë dokumentare të shtetit shqiptar por ka dhe mjaft objekte muzeale të cilat e pasqyrojnë më së miri këtë lloj trashëgimie. Në kuadër të VMGJKS është dhe kjo ekspozitë në mënyrë që ne të mund t’ i japim publikut sa më të thjeshtë të gjithë këtë pasuri të veçantë të Kombit tonë. Kjo ekspozitë me gramafonë do të qëndroj rreth një javë në Muzeun Kombëtar sepse në kuadër të bashkëpunimit mes dy institucioneve tona ne kemi vendosur të gjithë këtë trashëgimi ta pasqyrojmë atje ku të gjithë qytetarët e kanë më të lehtë të aksesueshme”- tha z. Bido ku ftoi dhe të gjithë Shqiptarët që kanë mundësi të shijojnë jo vetëm gramafonët por dhe muzikën që luhet me to.

Z. Koçi, falenderoi gjithë të pranishmit dhe në veçanti Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave për bashkëpunimin dhe kontributin në këtë ekspozitë e cila tregon një mundësi më tepër në ndriçimin e Historisë së Shqipërisë. “Në këtë ekspozitë kemi menduar të marrim detaje nga historia sociale e shqipërisë. Kjo ekspozitë do të qëndrojë për një javë e hapur, për ti dhënë mundësi të gjithë qytetarëve, nxënësve të shkolla dhe kujtdo që ka interes dhe dëshirë, të vijnë ta shikojnë këtu në mjediset e Muzeut Historik Kombëtar”, – tha z. Koçi

“Triditëshi i Yllit të Mëngjesit” – DPA kontribuon me artefakte në ekspozitën e Komisionit Shtetëror

By | Uncategorized

Institucionet më të rëndësishme të trashëgimisë tonë kulturore prezantohen me dokumentet, librat, armët, pikturat dhe veshjet që evokojnë figurën e Skënderbeut nga bashkëkohës dhe jo, në ekspozitën e organizuar nga Komisioni Shtetëror për organizimin e aktiviteteve në kuadër të Vitit Mbarëkombëtar Gjergj Kastrioti-Skënderbeu.

Po ashtu “Skënderbeu” vjen i rrëfyer përmes disa dokumenteve më domethënëse të Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave, krahas qindra artefakteve të fondit të Galerisë Kombëtare të Arteve, Bibliotekës Kombëtare, Muzeut Historik Kombëtar dhe Institutit të Kulturës Popullore.

Ekspozita u hap në datë 17 Janar do të jetë e vizitueshme deri në datën 29 janar 2018, nën kujdesjen e Kryeministrit.

Ekspozitë mbi Gjergj Kastriot Skënderbeun në Durrës

By | Uncategorized
Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave në bashkëpunim me Universitetin e Durrësit “Aleksandër Moisiu” më 18 Janar 2018  prezantuan një ekspozitë me dokumente mbi Gjergj Kastriot Skënderbeun.
Kjo ekspozitë ju prezantua publikut gjatë konferencës shkencore në kuadër të 550 vjetorit të vdekjes së Heroit tonë Kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu, e organizuar nga Universiteti “Aleksandër Moisiu”
Të ftuarit e Konferencës pati rastin ti përshëndesë dhe
Dr. Bido, Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave.

Magjia e Gramafonit

By | Ekspozita | No Comments